Bušenje, razbijanje i sečenje betona

Sve više naših korisnika se javlja sa zahtevom da se prilikom izvođenja radova razbijanja, probijanja i rušenja ne koriste tradicionalni načini razbijanja elektro-pneumatskim čekićima, u narodu poznatijim kao „hilti“. Što je u neku ruku i opravdano jer su mane sledeće:

  • Velika buka pri korišćenju
  • Velika količina prašine koja nastaje usled vibracija koje razbijaju beton
  • Otpadni materijal je veći nego što je potrebno
  • Vibracije koje se koriste za razbijanje, odnosno bušenje rastresaju beton na celoj površini a ne samo u onom delu koji se želi porušiti ili probušiti…

Mi i za te zahteve nudimo rešenje. U pitanju je dijamantska tehnologija, tehnologija koja se zasniva na tome da se beton buši burgijama odnosno seče kamenom koji je obložen slojem dijamanta.

Zašto dijamant? Ova tehnologija se poslužila glavnom osobinom dijamanta a to je da je dijamant najtvrđi i najizdržljiviji materijal u prirodi. I da s obzirom da je takav može seći sav drugi materijal, pa čak i armirani beton.


Slike sečenja, bušenja i razbijanja betona:

Dijamantsko secenje betona Mokro busenje armiranog betona dijamantskim burgijama - Eibenstock Razbijanje (stemovanje) betona - Bosch GSH 11E


Sečenje betona i zidova

Sečenje betona i zidova se radi dijamantskim brusilicama i šlicericama koje se uz pomoć posebnih nastavaka povezuju na usisivač tako da je količina prašine koja nastaje prilikom sečenja skoro sasvim eliminisana.

Sečenjem brusilicom ostaje rez dubine 120mm, dok nakon šlicanja ostaje rov širine do 65mm i širine do 40mm, koji je idelan za postavljanje svih vrsta instalacija (vodovodnih, gasnih, grejnih kao i za postavljanje kablova za prolaz elektro instalacija). U ovu svrhu koristimo brusilice Makita i Bosch Professional kao i šlicerice proizvođača Hilti i Bosch Professional.

Video:

Šlicanje rova za postavljanje kanalizacione instalacije


Bušenje betona i zidova

Bušenje betona i zidova vrši se metodom kako suvog, tako i mokrog bušenja. Mokro bušenje je praktičnije za bušenje većih prečnika i za tu svrhu koristimo profesionalnu mašinu proizvođača Eibenstock. Ovom tehnikom možemo bušiti kako vertikalne tako i horizontalne rupe, ali se može bušiti i pod različitim uglovima. Prečnik bušenja je do Ø202mm u cigli i do Ø162mm u armiranom betonu. Ukoliko imate zahtev za bušenjem rupa i većeg prečnika, kontaktirajte nas i izaći ćemo u susret svim Vašim zahtevima.

Video:

 Mokro bušenje armiranog betona dijamantskom tehnologijom


Razbijanje betona

Takođe, tamo gde je to neophodno, vršimo uslugu razbijanja (rušenja) betona najjačim elektro-pneumatskim čekićem koji postoji Bosch Professional GSH 27vc opremljenim naprednom „Vibration control“ opcijom koja smanjuje nivo vibracija prilikom štemovanja.

Način rada Bosch Professional GSH 27vc možete pogledati ovde.


Detekcija postojećih instalacija

Bez obzira o kojoj se vrsti rušenja radi, neophodno je da prethodno lociramo postojeće instalacije kako ih prilikom rušenja ne bi oštetili. Više o tome pogledajte ovde.